Hava Durumu

Bitkisel deyip her şeyi kullanmayın

Komşuya iyi gelen bitki size iyi gelmeyebilir hatta önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2017 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2017 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bitkisel deyip her şeyi kullanmayın

İnsanlık tarihi kadar eski bir yöntem olan bitkilerle tedavi yani fitoterapi, bilimsel çalışmalarla her geçen gün daha fazla destekleniyor. Fitoterapinin halk arasında koca karı ilacı olarak bilinen bitki kürleri ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Cerit, "Bilimsel bir tedavi yöntemi olan fitoterapi, kanserden üst solunum yollarına, sindirim sisteminden ağrılara kadar birçok alanda fayda sağlıyor. Ancak bu yöntem mutlaka uzman kontrolüyle kullanılmalı çünkü çözümün sadece bitkilerde olduğunun düşünülmesi ve diğer tıbbi yaklaşımlardan uzaklaşılması insanın canına bile mal olabilir" dedi.

Rahat bir kış için bitkiler önemli

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında uzman danışmanlığında fitoterapötik amaçlı kullanılabilecek pek çok bitkinin olduğunu belirten Dr. Cerit "Sonbahar-kış geçişlerinde bir kara mürver ağacının sezonluk meyvesi, mevsim boyunca bir aileyi koruyabilir" dedi. Alman papatyası, nane, ıhlamur, melisanın oldukça popüler olduğunu söyleyen Dr. Cerit "Bu bitkilerin tedavi amaçlı kullanılan kısımlarının etkinliği karabiber, limon kabuğu gibi bitkilerle daha da zenginleşiyor. Ayrıca organik bal, propolis, polen, arı sütü ve Kore ginsengi hem koruyucu hem de tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir" açıklamasında bulundu.

İştahsızlık, sindirim ve bulantı durumlarında

Düzenleyici etkilerinden dolayı papatya, nane, ıhlamur, rezene ve anason gibi bitkiler başta hazımsızlık olmak üzere birçok sindirim sistemi probleminde uzmanına danışılarak güvenle kullanılabilir. İştahsızlık ve bulantı durumlarında kırmızı kantaron, kimyon, zencefil gibi bitkilerin tercih edilebilir. İshal vakalarında böğürtlen ve yaban mersini; inatçı kabızlık durumlarında uzman kontrolünde ravent ve sinameki; kalın bağırsak iltihabı için de biberiye, kimyon ve rezene gibi bitkiler kullanılabilir.

'Nasıl olsa bitkisel' denmemeli

Bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka fitoterapi alanında yetkin olan hekime danışılması gerekiyor. Çözümün sadece bitkilerde olduğunun düşünülmesi ve diğer tıbbi yaklaşımların tercih edilmemesi bazen insanın canına bile mal olabiliyor. Kişinin komşusundan duyduğu rastgele bir bitkinin doğru bitki olup olmadığı, hangi koşullarda temin edildiği ve saklandığı bilinmeden dışarıdan rastgele tüketilmesinin sağlık açısından ciddi problemler oluşturabildiğini vurgulayan Dr. Abdullah Cerit, "Fitoterapi bir tamamlayıcı tıp bilimidir, özellikle akut ve hayati hususlarda fitoterapötik tedaviler sadece sürece destek olur. Bu durumlarda güncel tıp kesinlikle daha üstündür. Kronik ve uzun sürede meydana gelmiş anormal sendromlar ya da durumlar nedeniyle ortaya çıkan bozukluklarda ise fitoterapi ve diğer tamamlayıcı tıp bilimlerinden etkili şekilde yararlanılabilir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.