Hava Durumu

Bildikleriniz doğru mu?

Ağız ve diş sağlığında doğru bildiğimiz yanlışlar neler? Diş hekimi İsmail Durak tüm bilinmeyenleri ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken kuralları Bursa Hayat Gazetesine anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2017 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2017 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bildikleriniz doğru mu?

Doğru diş nasıl fırçalanır biliyor musunuz? Hamilelik sürecinde ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalı? Evde diş beyazlatma işlemi yapılır mı? Tüm sorulara cevap veren diş hekimi İsmail Durak doğru ağız ve diş bakımı nasıl yapılır detayları ile anlattı. Diş bakımında doğru bilinen yanlışları anlatan Durak bazı önemli konuların toplum tarafından bilinmediğini belirtti.

KULAKTAN DOLMA BİLGİLER

Doktor İsmail Durak toplumumuzda her konuda olduğu gibi diş bakımı konusunda da kulaktan dolma bilgilerle hareket edildiğini belirtti. Durak, "Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yaptığımız yanlışlar, kimi zaman telafisi çok zor sonuçlar doğurabiliyor. Buna karşın, toplumumuzda her konuda olduğu gibi diş bakımı konusunda da kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek oldukça yaygın" dedi.  

KURU FIRÇALAYIN

Ağız bakımının en temel kurallarından biri olan diş fırçalamanın toplum tarafından birçok yanlış şekilde fırçalandığını belirten Durak, dişlerinizi fırçalamadan önce mutlaka fırçayı muslukta ıslatılmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirtti. Durak," Dişleri fırçalarken diş fırçasını önce musluk altında ıslatmak gerekir. Yanlış! Dişler kesinlikle fırça musluk altında ıslatılmadan kuru olarak fırçalanmalıdır. Diş macunu diş fırçası üzerine en fazla bezelye büyüklüğünde olacak şekilde sürülmelidir. Diş fırçası kişiye özeldir. Başkaları tarafından kullanılmaması gerekir. Aynı şekilde diş macunu da kişiye özel olmalıdır. Aynı tüpe değişik bireylerin fırçasının değmesi ağız ve diş sağlığı açısından çok sakıncalıdır. Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapmadığını aksine önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalıdır. Uçları düzgün sonlanmalıdır. Sert fırçalar diş etini tahriş eder, dişlerimizin minesine zarar verir ve dişlerde hassasiyet oluşturur. Uçları düzgün sonlanmalıdır. Fazla sert fırçalar diş etini tahriş eder. Fırça kılları aşınır aşınmaz (ortalama 6 ayda bir) mutlaka değiştirilmelidir." dedi.

MUTLAKA KULLANIN

Durak, diş ipinin toplumda çok yaygın olmadığını ve aslında diş bakımında çok önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Durak, "Tam bir diş temizliği için dişleri sadece fırçalamak yeterli olmaz; mutlaka diş ipi kullanmak gerekir. Diş ipi kullanmak diş aralarının temizlenmesi ve dişeti sağlığı açısından kesinlikle çok yararlıdır" dedi. Diş eti kanamalarına dikkat çeken Durak, "Sağlıklı diş eti kanamaz.. Dişetlerinde kanama olması dişetlerinin iltihaplı olduğunun göstergesidir. Bu durum gingivitis denilen dişeti hastalığında görülmektedir" dedi.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Bir kez diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir fikrinin yanlış olduğunu belirterek diş taşı oluşumunun kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Durak,  "Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenir. Diş taşı temizliği yaptırmayan bir kişi dişleri üzerinde biriken diş taşlarını fark edemez ancak temizlik yaptırdıktan sonra birkaç gün fırçalanmayan dişlerdeki değişim hemen göze çarpar. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu kaçınılmazdır. Diş taşı temizliği dişin minesine zarar verir. (YANLIŞ) Diş taşı temizliği, uzman bir hekim tarafından doğru uygulandığı takdirde minenin zedelenmesine neden olmaz. Çünkü diş taşı temizliği işleminde diş dokusuna zarar verilmeden, diş yüzeyine ait olmayan oluşumlar (plak, diş taşı) uzaklaştırılır.'Diş taşları temizlendikten sonra daha çok diş taşı oluşur' bu tip yanlışlar çok fazla yapılıyor. Dişleri düzenli ve doğru fırçalamak diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü sayesinde, iyi fırçalayamadığımız alanlarda oluşan diş taşları, hekim tarafından temizlenmiş olur. Bunun da dişe hiçbir zararı yoktur" dedi.

DİŞ BEYAZLATMAK

Daha beyaz dişler için her diş fırçalamada macun yerine beyazlatıcı kullanılmayacağını ve yanlış bir bilgi olduğunu belirten Durak," Çünkü beyazlatıcılar, terkibinde aşındırıcı maddeler içerir. Beyazlatıcının uzun süreli kullanımında diş minesinde aşınmalar meydana gelebilir. Dişleri çamaşır suyu gibi temizlik ürünleri ile fırçalamak dişleri asla beyazlatmaz, çok sağlıksızdır. Dişleri karbonatla fırçalamak beyazlatmanın aksine dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda; dişin parlaklığı gider ve dişler daha kısa zamanda renkleşmeye başlar. Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek dişlerinizi temizlemek, nefesinizi ferahlatmak gibi etkileri olsa da plakları temizlemede dişlerinizi fırçalamanın yerini alamaz" dedi.

ANNE ADAYLARI DİKKAT

Hamilelikte diş bakımından bahseden Durak,  Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılamaz fikrinin yanlış olduğunu ve acil diş tedavisinin yapılabileceğini belirtti. Durak, "Hamileliğin her döneminde acil diş tedavileri yapılabilir. Hamilelik döneminde özellikle 3. 4. 5. aylarda tüm diş tedavileri yapılabilmektedir. Bu aylar diş tedavileri için en güvenli aylardır. Hamilelikte diş kayıpları ve diş çürükleri olmaz. Eğer planlı bir hamilelik ise öncesinde mutlaka diş hekimi kontrolü yapılmalı ve gebeliğin üçüncü ayı ile altıncı ayları arasında da diş hekimi kontrolleri atlanmamalıdır. Böyle bir durumda hamilelik nedeniyle diş ve dişetlerinde herhangi bir problem yaşanmaz.  "Her çocuk bir diş götürür" düşüncesi ne yazık ki ülkemizde yaygın bir kanıdır. Ancak bu doğru değildir. Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir. Hamileliğin her döneminde aciliyet gerektiren diş tedavileri yapılabilir, bebeğe bir sakıncası yoktur. Hamilelik dönemindeki diş eti kanaması, dişten kalsiyum çekilmesi nedeniyle olmaz. Kanamanın nedeni, ağız bakımının yeterli sağlanmaması halinde hamilelikteki hormonal değişiklikler sonucu dişeti iltihabının oluşması veya mevcut dişeti iltihabının şiddetlenmesidir" dedi.  

SÜT DİŞLERİNE DİKKAT

Süt dişlerinin öneminden bahseden Durak, çürüyen süt dişlerinin çocuk sağlığını ve gelişimini etkilediğini belirtti. Durak, "Süt dişlerinin değişme zamanları alttan gelen sürekli dişlerin sürme zamanları ile ilişkilidir ve her dişin belirli bir sürme yaşı vardır. Bu yaştan önce çekilen süt dişleri çocukların ağız ve diş sistemlerinin gelişiminde çok ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olmaktadır. Dişlerin çekilmeyip çürük olarak ağızda bırakılmasının da yine çocukların hem ağız ve diş sağlıkları üzerinde hem de genel sağlıkları üzerinde ciddi sıkıntıları vardır. Bu sıkıntıların başında: Eksik diş ya da dişler nedeniyle çocuğun çiğneme fonksiyonunun azalmasına ve buna bağlı olarak da çocuğun iyi beslenememesine ve dolayısıyla büyüme ve gelişiminde geriliğe neden olmaktadır. Zamanından önce çekilen süt dişleri, yerlerine gelecek olan sürekli dişlerin sürme doğrultularının bozulmasına neden olacaktır. Bu durum, çocukların diş dizisinde çapraşıklık oluşmasına ve dolayısıyla ileride uzun süreli ortodontik tedaviye (tel tedavisi) maruz kalmasına neden olmaktadır. Süt dişleri zamanından önce çekildiğinde çekim boşluğuna komşu dişler bu boşluğa doğru kayar. Bu durum sürekli dişlerin yerleri kapandığından sürememesine ve gömük kalmalarına neden olabilmektedir" dedi.

İŞ O YANLIŞLAR

•Hareketli protezler çamaşır suyuna konursa beyazlar. (YANLIŞ)

•Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak zararlıdır. Çamaşır suyu, protezin kırılganlığını artırır, ömrünü azaltır. Protezler için özel temizleme tabletleri vardır ve onlar kullanılmalıdır.

•Diş ağrıyınca dişin üzerine aspirin, tütün, kolonya, rakı ve tuz koymak ağrıyı keser. (YANLIŞ)

•Alkol ve alkol içerikli maddelerin diş ve dişeti bölgesine uygulanması sonucu dişetlerinde "alkol-aspirin yanığı" denilen komplikasyonlara neden olur. Dişlerin üzerine uygulanan diğer maddelerin (tütün, tuz gibi) de ağrı kesici özellikleri yoktur. Diş ağrısı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

•Diş çekimi için kullanılan lokalanestezikler morfindir ve bağımlılık yapar. (YANLIŞ)

•Anestezi yurtdışından gelen morfinle yapılırsa ağrımaz. (YANLIŞ)

•Günümüzdeki lokalanestezik maddeler belli standartlarda üretilmiştir. Avrupa malı olmasına gerek yoktur.

•Çürük diş çekildikten sonra pis kan akıtılmalıdır, çekilen dişin yerini kanatmak iyidir. (YANLIŞ)

•Diş çekiminden sonra, çekim boşluğuna hastanın yaptığı müdahaleler sonucu bölgenin sürekli kanatılması ya da pıhtının uzaklaştırılması, diş çekimi yapılan yerin iltihaplanmasına neden olur. Oluşan pıhtı korunmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.