Hava Durumu

Barajın dolduğunu böyle anlıyorlar

Sivas'ta köylüler Pusat Barajı'nın dolduğunu suyun altında kalan caminin minaresine bakarak anlıyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2019 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2019 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Barajın dolduğunu böyle anlıyorlar

Hafik ilçesine bağlı Pusat ve Özen köyleri arasında yapılan Pusat-Özen Barajı 2008 yılından itibaren su tutmaya başladı.

Barajın su tutması ile birlikte Pusat köyü, sular altında kaldı. Köylülerin yıllarca ibadetlerini yaptıkları ve bazı günlerde ezan okudukları köy camisinin minaresi ise su yüzeyinden gözüken tek yapı oldu.

Geçmişinde yıllarca ezan okunan minare günümüzde köylüler tarafından su seviyesinin tespiti için kullanılıyor. Baraj suyunun doluluk oranı minarenin su yüzünde kalan kısmı anlaşılıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi minarenin kurşun kubbesinin altına inmişti. Bu yıl bol yağışlar ile su seviyesi minarenin kubbe birleşme noktasının üzerine kadar çıktı. 

Konu hakkında açıklama yapan köy Muhtarı Ali Danagöz, minarenin su yüzeyinde kalan kısmı ile barajdaki doluluk oranını tahmin ettiklerini belirtip" 1996 yılında barajın temelini attılar. 2008 yılında baraj dolmaya başladı. Mühendis bey 2 yılda dolacağını tahmin etmiş, rapor tutmuş. Ama ne yazık ki 6 ayda köyü su kapladı. Nasıl kaçacağımızı şaşırdık. Minare barajın doluluğunun göstergesi. Minare çok gözüküyorsa su azdır, az gözüküyorsa su dolmuştur. Suyun olup olmadığını buna göre anlıyoruz. Şerefesine çıkıp çok ezan okuduk. O zaman hoparlör falan yoktu. Hoca efendide olmadığı zaman ben okurdum. "dedi  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.