Hava Durumu

Bahar alerjisi "çok temizleri" daha çok etkiliyor

Hastalıkların gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirten İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Mustafa Güleç, alerjik hastalıklarda çevrenin rolünün daha belirgin hale geldiğini söyledi, "Doğumdan itibaren çok temiz şartlarda büyüyen, az hastalanan çocuklarda ileride alerjik hastalık gelişme riski artar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2018 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2018 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bahar alerjisi "çok temizleri" daha çok etkiliyor

Alerji, vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin normalde tepki vermemesi gereken maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterme durumu olarak tanımlanıyor. 

Alerjik hastalıklara genetik açıdan yatkın olma durumunun atopi yani alerjik bünye olarak adlandırıldığını aktaran İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güleç,anne ya da babadan birinde alerjik bünye varsa çocukta alerji gelişme riskinin %25 iken, her ikisinde de varsa bu oranın %70'in üzerine çıktığını söyledi. 

Alerjik hastalıklarda çevre rolünün daha belirgin hale geldiğini belirten Doç. Güleç, "Doğumdan itibaren çok temiz şartlarda büyüyen, az hastalanan çocuklarda ileride alerjik hastalık gelişme riski artmaktadır. Bununla birlikte, alerjik bünyesi olan çocuk, tozlu ortamda, yoğun polen içeren yerlerde yaşadığında alerjik tepkileri daha fazla olmaktadır" diye konuştu.

BAHAR ALERJİLERİ POLEN SALINIMI NEDENİYLE TETİKLENİYOR

Bahar aylarında polen salınımına bağlı en sık;  göz, burun ve solunum yolu alerjilerinin görüldüğünü dile getiren İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı şunları söyledi: 

"Baharın erken döneminde ağaç polenleri, mayıs, haziran aylarında çayır polenleri, yaz sonuna doğru da yabani ot polenleri salınmaktadır. Bahar ya da saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit hastalığı da polenler nedeniyle tetiklenmektedir.
 
BELİRTİLERİ GRİP VE NEZLEYLE KARIŞTIRILIYOR

Bahar alerjileri genellikle göz, burun ve solunum yolu ile ilgili yakınmalara neden olmaktadır. Belirtilerindeki benzerlik nedeniyle grip ve nezleyle de karıştırılabilmektedir. Halsizlik, gözlerde; kızarıklık, kaşıntı, sulanma, çapaklanma, burunda; kaşıntı, su gibi akıntı, tıkanma, koku almada azalma ya da koku hassasiyeti gibi şikayetler görülmektedir. Bunların haricinde; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, eforla çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır

ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI, YETİŞKİNİN İŞ PERFORMANSINI AZALTIYOR

Bahar alerjileri burun, göz, kulak gibi duyu organlarında neden olduğu yakınmalar dolayısıyla yaşam kalitesini azaltmaktadır.  Uykusuzluk, dikkat eksikliği gibi problemler iş ve okul hayatında sıkıntılara neden olmaktadır. Tıkalı burun, yaşaran göz, kaşınan kulak nedeniyle çocukların okul başarıları, yetişkinlerin iş performansları belirgin olarak düşmektedir. Ayrıca alerjiyi tedavi etmek için verilen ilaçlar da zaman zaman uykuya neden olmaktadır. Koku almada yaşanan sorunlar tat duyusunun kaybına varan tablolara yol açabilmektedir."

UYGUN HASTALARDA ALERJİ AŞISI KALICI İYİLEŞME SAĞLAYABİLİR

Bahar alerjilerinin tanısında hasta öyküsünün yanı sıra deri testi yapılabildiğini söyleyen Dr. Güleç, "Gerekli durumlarda kan testleri, burundan alınan nazal sürüntü testleri de kullanılmaktadır" dedi ve tedavide izlenen yol hakkında şunları söyledi: 

"Tedavide en önemli aşama hastaya alerjisi olduğu maddeye ya da polene karşı alması gereken önlemlerin anlatılmasıdır.  İlaç tedavisi olarak burun spreyleri, antihistaminik tabletler, göz ve burun damlaları kullanılmaktadır. Gerekirse solunum yolunu rahatlatan astım ilaçlarından da faydalanılır. Uygun hastalarda alerji aşı tedavisi de etkili sonuçlar vermektedir. Diğer ilaçlar hastanın şikayetlerini baskılarken aşı tedavisi kalıcı iyileşme sağlayabilmektedir. Alanında uzman bir alerji hekimi tarafından kurallara göre yapılan alerji aşısı yüz güldürücü sonuçlar vermektedir."

ALERJİ ETKİLERİNİ AZALTMAK İÇİN BU ÖNERİLERE DİKKAT!

Bahar alerjilerinin etkilerini azaltmak için bazı önlemler almak gerektiğini vurgulayan, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanının bu konudaki tavsiyeleri ise şöyle: 

"Bahar döneminde güneş gözlüğü takılması mekanik olarak gözleri koruyacaktır. Ayrıca polenler elektrik yüklü olup gündüz dışarıda hastaların saçlarına yapışmakta, gece polen varmış gibi rahatsız etmektedir. Bu nedenle akşam eve dönüşte saçlar yıkanmalıdır. Evde ve arabada cam açmak yerine bakımları düzenli olarak yapılan ve polen filtreli klimalar kullanılmalıdır.  Bahar döneminde çamaşırlar, havlu ve çarşaflar polenlerin yapışmasını engellemek için dışarıda kurutulmamalıdır. Alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar oldukça emniyetli olup hekim önerisine uygun olarak kullanılmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.