Hava Durumu

Arnavutça ve Boşnakça dil kursu başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca yaşayan diller ve lehçeler dersi kapsamında "Boşnakça" ve "Arnavutça" dersinin seçmeli ders olarak öğretim programına konulmasının ardından, Zafer- Atıcılar Ortaokulu'nda dersler başladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2018 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2018 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Arnavutça ve Boşnakça  dil kursu başladı

Bilal KAYAALTI

Kosova Üsküp Derneği Başkanı Recep Gündüz'ün girişimleri ve Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gayretleriyle gerçekleşen Arnavutça dil kursu Zafer- Atıcılar Ortaokulu'nda 26 öğrencinin katılımıyla başladı. Başkentten gelip özel olarak programa katılan Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Sipahiu, çocukların ata dillerini öğrenecek olmasının, iki ülke arasında yürütülen ticari ve kültürel ilişkilere önemli katkısı olacağını söyledi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürkan Çokgezer'in de katıldığı Arnavutça ve Boşnakça dil kursu açılışında, Kosova'nın Bursa Fahri Konsolosu ve iş adamı Fahrettin Gülener'in yanı sıra, Kosova Üsküp Dernek Başkanı Recep Gündüz, okul müdürü, ve öğretmenler de hazır bulundu. Kursta eğitim görecek öğrencilerle bir araya gelen Büyükelçi Sipahiu, sınıftaki tahtaya "Türk ve Arnavut kardeşliğine selam olsun" diye yazdı.

(Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Sipahiu'yu talebeler yöresel kıyafetle karşıladı, çiçek takdim etti.  )

'ESKİ VE BÜYÜK BİR AKRABAYIZ'

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Sipahiu, kardeşleriyle bir arada olmaktan dolayı kendisini şanslı hissettiğini belirterek, "Bugün ben çok mutluyum. Milli Eğitim yetkililerine teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza, öğretmenlerimize de şükranlarımı sunuyorum. Kökleriyle irtibat kurmak için bir adım atılıyor, ana dillerini öğrenmek ve iki ülke ilişkilerinde rol oynamaya hazırlanıyorlar. Bugün Bursa'da tarih yazılıyor. Bu fırsatın, Arnavutça ve Boşnakça dil kursunun ortaya çıkmasını sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı ve AK Parti hükümeti kendilerinden bekleneni yaptılar. 3 yıldır Türkiye'de görev yapıyorum, ilk defa böyle bir projenin hayata geçmesine tanıklık ettiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Yılsonunda bu okula geldiğimde çocuklarımızın ata dillerini öğrendiklerini işitmek istiyorum. Biz Türkiye ile eski ve büyük bir akrabayız, savaşta yanımızda olan akrabalarımız, savaşın ardından da bizimle omuz omuza olmaları bize güç ve moral veriyor. Yeni bir devletiz ama en büyük desteği Türkiye'den görüyoruz. Buradan yola çıkarak Bursa'yla da önemli ilişkilerimiz var. Fahri Konsolosumuz Fahrettin Gülener'in ticari ve sanayileşme alanındaki projeleri çok önemli. Kosova Üsküp Dernek Başkanı Recep Gündüz'ün iki ülke arasında yaptığı fedakarlıkları ise bizlere güç veriyor" dedi.

'İKİ ÜLKE ARASINDA KÖPRÜ OLACAK'

Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürkan Çokgezer ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bursa Balkanların kalbi. Şehrimizde Kosova'dan, Arnavutluk'tan, Yunanistan'dan, Makedonya'dan ve Bosna Hersek'ten gelen çok sayıda yurttaşımız var. Hem ekonomik anlamda hem de üretim anlamında ülkemize çok ciddi katkı koyuyorlar. Bugün burada Balkanlardan gelen Arnavut kökenli vatandaşlarımız, çocuklarına kendi dillerini unutmamaları anlamında Osmangazi Halk Eğitim Müdürlüğü ile irtibatlı olarak Arnavutça dil kursu başlatıyoruz. Umarım bu çocuklarımız kendi dillerini unutmamış olacaklar. "Bir dil bir lisan, iki dil iki insan" düsturuyla gelecek nesillere bu dil aktarılmış olur. Zaten aileleri arasında ana dilleri konuşuluyordu. Şimdi çocuklarımız bu dili öğrenerek iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı koyacaklar, köprü vazifesi görecekler. Çocuklarını bu kursa gönderen ailelere teşekkür ediyoruz." Çokgezen, yakın zamanda yetişkinlere de bu okulda Arnavutça dil eğitim vermeye başlayacakları söyledi.

( İlk dersi veren Büyükelçi Sipahiu, sınıftaki tahtaya "Türk ve Arnavut kardeşliğine selam olsun" diye yazdı.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.