Hava Durumu

Altıparmak esnafı kan ağlıyor

Bundan 25 yıl önce Bursa'nın cazibe merkezi olan Altıparmak Caddesi, adeta öksüz çocuğa döndü. Park sorunu, tramvayın gelmesi ve Suriyelilerin çok sayıda iş yeri açması esnafı iflas cenderesine soktu.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2019 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2019 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Altıparmak esnafı kan ağlıyor

Bilal KAYAALTI

Bursa'nın merkezi sayılan Altıparmak eski günlerini mumla arıyor. Şehrin merkezinde bulunmasına rağmen, insanların sadece gelip geçtiği bir yer haline dönen Altıparmak'ta esnaf işlerinin zora girdiğini ifade etti. Düzensiz bir şekilde AVM'ler açılması, araçların park edecek alan bulamaması, ekonomik sıkıntı Altıparmak'taki esnafı iflasın eşiğine getirdi. Çok sayıda dükkanın kiralık olmasına rağmen taliplisinin çıkmamasını caddenin cazibesini yitirmesine bağlayan Bursa'nın en eski semtlerinden birinde bulunan ticaret erbapları, Suriyelilerin iş yeri sayısındaki artışın da işlerini olumsuz yönde etkilediğini savundular. Bursa Hayat aracılığı ile yerel yöneticilere çağrıda bulunan Altıparmak esnafı, acil projeler üretilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Esnaf odasına da eleştiride bulunan ekonominin temel taşları, başta vergi borçları olmak üzere, icralık olan arkadaşlarının sayısının her geçen gün arttığını ifade ettiler.

'PARK ALANI YOK, CADDE YAYALAŞTIRILSIN'

Altıparmak'ta fotoğrafçı dükkanı olan Lütfü Organ, semtin acınacak hale geldiğini belirterek şunları söyledi: "Yanlış düzenlemeler yapıldı. Esnafa kimse bir şey sormadan adımlar atıldı. Bunun yanında AVM'lerin açılması, tramvayın geçmesi, demir parmaklıkların konulması, stadyumun yıkılması yaraya tuz bastı. Buralarda kimse kalmadı, marka mağazalar gitti. Müşteriler, esnafta alışveriş yapmak istese de park alanı yok. Karşı tarafa zaten araç koymak mümkün değil tramvay geçiyor. Trafik olayı başlı başına bir sorun. Dolmuşların, taksilerin durabileceği bir cep yok. Demir parmaklıkların kalkması lazım. Eskiden insanlar araçlarıyla park eder alışveriş yapardı, şimdi mümkün değil. Şimdi artık trafik polisi ona bile müsaade etmiyor. Altıparmak'ı diriltmek için marka firmaların buraya gelmesini sağlamak gerekiyor, gece ışıklandırma yapılması bence çözüm olur, trafiğe de kapatılabilir. Kısacası yerel yöneticilerin acil önlemler alması şart."

SURİYELİLER BİZİ BİTİRDİ

40 senedir Altıparmak'ta berberlik yaptığını söyleyen Ferhat Mengil ise, Altıparmak'ı Suriyeliler ve tramvayın bitirdiğini söyleyerek, "Ben ümidi yitirdim, belediyelerin burasını düzeltme şansları çok zor. Herkesin morali bozuk, borç gırtlağa kadar. Size bir şey söyleyeyim, bu caddede 47 tane Suriyeli kuaförü var, ben vergi verdiklerine inanmıyorum. Bizim tutamadığımız dükkanları onlar tuttular. Bize uygulanan kanunların aynen onlara da uygulamalarını istiyorum. Biz her ay, her hafta denetleniriz. Onlara bir sefer gittiklerini görmedim. Yan tarafta eşek eti mi satıyor ne eti sattığı belli olmayan lokanta var, gelin bakın diyorum korkuyorlar. Bizi Ankara'ya şikayet ediyor diyorlar. İşte Altıparmak'ın durumu bu, biz öz yurdumuzda garip ve parya durumundayız" dedi.

'ESNAF İCRALIK, BORÇ BATAĞI İÇİNDE'

Altıparmak'ta 7 yıldır esnaf olan Gökhan Şimşek ise, caddenin 25-30 yıl önce çok hareketli olduğunu fakat plansız ve esnafa sormadan atılan adımların sonucunda, ticarethane sahiplerinin içinden çıkılmaz bir girdabın içine sokulduğunu ifade etti. AVM'lerin ve farklı cazibe merkezlerinin açılmasıyla Altıparmak'ın değerini yitirdiğini de belirtti. Buradaki esnafın kan ağladığını, icralık meslektaşlarının sayısında her geçen gün artış yaşandığını, onlarca işyerinin kepenk kapattığını kaydetti. Şimşek, açıklamalarına şöyle devam etti: "Altıparmak'ın eski cazibesine kavuşması için FSM, Özlüce nasıl pazarlanıyorsa, burası da aynı şekilde ön plana çıkarılması için kafa yorulması gerekiyor. İki dakika tefekkür edin, tramvay geldi, karşı sıradaki esnaf perişan oldu. Dükkanlara giren yok, Çünkü otomobilinle park edemiyor müşteri. Cadde cazibesini yitirince, marka firmaların tamamı burasını terk etti. Altıparmak veba salgınına uğramış hale geldi. Zabıtalar yerli esnafı sürekli denetlerken, Çarşamba'da Suriyelilere ses çıkarmıyorlar, gözlerine kapıyorlar. Suriyelilerin işlettiği iş yerlerinde ne ruhsat ne de  kayıt var" şeklinde ifadeler kullandı.

'AVUKATLAR ESNAFIN PSİKOLOJİSİNİ BOZDU'

Esnafın vergisini ödeyemez hale geldiğini belirten Şimşek, "Esnaf abilerimiz, kardeşlerimiz çok zor durumda. Gelin tek tek gezelim, vergisini ödeyemeyenler zirvede, aynı şekilde icralık olanlarda da acayip bir atış var. Kredi kartları patlamış, buradaki esnafın her yere borcu var. Bu da yetmezmiş gibi, icralık olan esnafı arayan icra avukatları mesleklerini kötüye kullanıp, her gün telefonla arıyorlar, esnafın psikolojisini bozuyorlar. Kısacası burada dram var, dert var, çile var" diye konuştu.

'AVM'LER BİZİ BİTİRDİ'

Bursalıların uğrak mekanı olan Altıparmak'ın öksüz çocuğa döndüğünü anımsatan Üzeyir Kaplan ise, "1978-79'dan beri Altıparmak'ın yollarını aşındıran bir insanım. Burada esnafız zor durumdayız. Caddemiz gün geçtikçe kan kaybediyor, Feryat ediyoruz bizi duyan kimse yok. Zaten BESOB ve onun başkanı Arif Tak için fazla söze gerek yok, esnafın yok oluşunu izlemekten başka ne yapıyor. Altıparmak kültürü yok oldu, Bursa'da birçok yer aynı şekilde. Acil önlem alınması şart, Bizim kültürümüze aykırı olan AVM'lere kısıtlama getirilmeli" diye konuştu.

'GELİNLİKÇİLER ÇARŞISINA DÖNDÜ'

28 yıldır Altıparmak'ta esnaflık yaptığını ifade eden giyim mağazası sahibi İsmail Satçı Altıparmak Caddesi'ndeki gerilemenin öncelikli nedeninin AVM'ler olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Düzensiz ve hızlı bir şekilde devasa boyuttaki AVM'lerin açılmasıyla esnafın işleri hızlı bir şekilde bozuldu. Önceleri giyimin merkezi olan Altıparmak Caddesi'nde şu anda giyim üzerine hizmet veren çok az sayıda işletme kaldı. Kazancım kiram ve vergimi anca karşılıyor. Sadece dükkanımı ayakta tutmak için mücadele ediyorum. Cadde esnafını düşünmeden gerçekleştirilen planlar nedeniyle şu anda Altıparmak esnafı bitme noktasına geldi. Benim görüşüm Altıparmak'ı tekrar canlandırmanın tek yolu yayalaştırmaktır. Bu uzun bir proje olacağı için ilk etapta otopark sorununa çözüm üretilmelidir. Çünkü vatandaşlarımız alışverişe gelmek isteseler dahi araçlarını park edebilecekleri bir alan yok. İpekböceği'nin yapılmasıyla araçların 5 dakikalık bir alışveriş için bile durması imkansızlaştı. Caddenin karşı tarafında bu sorun kısmen yaşanmıyor. Fakat orada da uzun süre kalmak imkansız. Sadece bölgemizdeki vatandaşlara satış yaptığımızı söyleyebilirim. Bu gidişat nedeniyle Altıparmak'taki esnaf çeşitliliği de azaldı. Artık gelinlikçiler çarşısına dönüştü. Gidişat böyle devam ederse, biz ve bizim gibi para kazanamayan esnaf arkadaşlar da dükkanlarını kapatacaklar" şeklinde konuştu.

'YENİDEN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ'

Caddede çiçekçilik yapan Oğuzhan Yanık ise şunları kaydetti: "Ticaret caddede geriye gitmesine rağmen kiralar halen daha ateş pahası. Kör noktada kalan küçük dükkanlara dahi 3 bin TL'den aşağı kira istenmiyor. Zaten iş yok, insanlar bu kirayı nasıl çıkarsın. İnsanların artık şehrin merkezini tercih etmediğini görüyoruz. Altıparmak Caddesi'nin hızla tükenişinin nednelerinin başında bence bu geliyor. Bu durumu tersine çevirmek için buranın yeniden cazibe merkezi haline getirilmesi şart. Öncelikle otopark sorununa çözüm üretilmelidir"  ifadelerini kullandı.

Bölge esnafı, İpekböceği'nin geçiş güzergahında park yapılamamasının işlerini sekteye uğrattığını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.