Hava Durumu

ABD'nin en çok bundan korkuyor! Türkiye adım atacak mı?

Türkiye'nin çağrılarına sessiz kalarak terörle mücadelede samimi tavırlar sergilemeyen üstüne üstük teröristlere destek vere ABD'nin Adana'daki İncirlik Üssü'ndeki 'varlığı' tartışılıyor. 

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2017 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2017 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
ABD'nin en çok bundan korkuyor! Türkiye adım atacak mı?

ABD başta olmak üzere uluslararası koalisyon güçlerinin söz konusu ikircikli tutumunun sembol noktalarından birisi İncirlik Hava Üssü.

İncirlik'te yoğun bir şekilde hava faaliyetlerinde bulunan ABD terör örgütüne yaptığı gizli yardımları artık saklama gereği bile duymuyor. Hal böyle olunca İncirlik Üssü'nün varlığı bir kez daha tartışılır bir boyuta ulaştı.

Kapatılması tartışılıyor

ABD'nin İncirlik Üssü'ndeki faaliyetleri son günlerde Türkiye'nin yeniden gündemine taşındı. Terör örgütü PYD'yi 'müttefik' olarak tanımlayan ABD'nin İncirlik'teki varlığı tartışılıyor.

Bu kapsamda 15 Temmuz'un ardından kısa süreliğine kapanan üssün, 1974'te ise ABD'nin kullanımına kapatıldığı biliniyor.

Darbe girişiminin ardından kapatıldı

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz'da ABD Konsolosluğu, İncirlik Üssü'ne giriş çıkışların durdurulduğunu ve elektriklerin kesildiğini açıkladı.

İncirlik neden kapatıldı?

Önceki saatlerde FETÖ'nün darbe girişiminde İncirlik üssünde 24 saat süreyle havada uçaklara yakıt ikmali yapan tanker uçakta görevli 4 mürettebatla darbeye teşebbüs suçuna iştirak eden jandarma görevlileri, sözde sıkıyönetim komutanı ve sıkıyönetim hakim ve savcılarının da bulunduğu toplam 10 kişi gözaltına alınmıştı.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ABD'nin uyguladığı silah ambargosuna karşılık Türkiye de İncirlik'i gündeme taşımıştı. Alınan karar kapsamında İncirlik'in ABD kullanımını askıya alma kararı uygulanmıştı.

Bu uygulama ambargonun kaldırılmasıyla birlikte yürürlükten kaldırıldı.

"İncirlik'i kapatma hakkı bizim elimizde"

ABD'nin Türkiye'ye karşı terörle mücadelede takındığı tutum ve İncirlik Üssü'nün Türkiye için hareket etmemesi 'İncirlik ABD'ye kapatılmalı mı?' sorusunu gündeme taşıdı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün yapmış olduğu açıklamada, "İncirlik'i kapatma hakkı bizim elimizde" demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.