Hava Durumu

60 yıldır kalaycılık yapıyor

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan ve Bursa'da az sayıda sanatkârın yaşatabilmek için çalıştığı, kalaycılık ve bakır işleme sanatını babadan kalma tezgâhta sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 06:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2017 06:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
60 yıldır kalaycılık yapıyor

Ali KAMUR

Bursa'da babadan kalma 80 yıllık tezgahta çocukluğundan bu yana unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşatmaya çalışan Yılmaz Erişen, "Yaptığım işten büyük mutluluk duyuyorum, her sabah erkenden dükkanımı açıp, ocaktaki ateşi harlayarak eskiye renk katmak için bakırları kalaylıyorum" diyerek anlatıyor yapmaktan mutluluk duyduğunu mesleğini.

MESLEK CAN ÇEKİŞİYOR

Yanında yetiştiği babasından mesleğinin ayrıntılarını öğrenen Erişen, Altıparmak'ta babadan yadigâr iş yerinde bakır mutfak ve hediyelik eşyaları kalaylayıp kullanıma hazır hale getiriyor. İlerleyen yaşına rağmen çok sevdiği mesleğini bırakmayan Erişen, şimdilerde bakıra olan ilgisizliğin kanayan yara olduğunu belirtiyor.

Bakır işlemenin sabır gerektirdiğini de belirten Erişen, nokta nokta darbeyle işlenen bakır plakanın geleneksel motiflerle göz kamaştırıcı bir sanat eserine dönüşmesinin huzur verici olduğunu ve zihinsel olarak rahatlattığını söylüyor.

HEM GEÇİM HEM GELENEK

Bakır kalaycılığını babasından öğrendiğini aktaran Erişen, "Tüm hayatım boyunca bu meslekte çalıştım. Geleneğimizi asla unutturmamak için çaba gösterdim. Bakır kalaycılığı eskisi gibi değil ve neredeyse unutulmaya yüz tutmuş. Ben bu mesleği unutturmamak için çalışıyorum hem geçimimi sağlıyor hem de geleneği sürdürüyoruz" diyor.

GELENEĞİMDEN KOPMUYORUM

İnsanların evlerinde eskisi gibi bakır eşya bulundurmadığını söyleyen Erişen, buna rağmen gün içerisinde 7-8 parça da olsa kalaycılık yapmaktan mutlu olduğunu belirtiyor ve ekliyor; "Günümüzü kurtaran mevlit kazanları, demlik, güğüm gibi eskilerde günlük kullanılan şimdi ise bir köşede süs olarak saklanan bu parçalar oluyor. Beni mutlu eden tek konu ise geleneğimden kopmadan yaşamak oluyor" diyor.

BABADAN KALAN MİRAS

Yılmaz Erişen, mesleğe gençlerin ilgisinin olmadığını öte yandan buna sebep olarak unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında kalıp gelecek vaat etmediği için bu mesleğin yakın zamanda son bulacağından korkuyor.  Erişen bakırın nasıl kalaylandığını şöyle anlatıyor:

"Bakır kalaycılığı ateş, su, kalay tozu ile yapılır. Ocağın ateşini harlayıp başlıyorum kalaylamaya. Yaptığım işle geçimimi sağlıyorum. Aileme şartlar el verdikçe güzel bir yaşam sunabilmek ve değerlerimize sahip olmak için kalaycılık yapıyor, bakır işliyorum. Ben kendimi bildim bileli çalışıyorum ve bu durumdan çok mutluyum" diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.