Hava Durumu

5 asırlık tanık 'Koza Han'

Bursa dendiğinde akıllara tarihi mirasın yoğun yaşandığı bir şehir geliyor. Osmanlı'nın ilk başkentinin süregelen tarihi dokusunu en iyi görebileceğiniz yer olan Koza Han, kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden de bir tanesi.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2019 08:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 08:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
5 asırlık tanık  'Koza Han'

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Ali KAMUR

Yuvarlak kemerli, örgülü, kabartma süslerle bezeli taç kapısından girdiğinizde Osmanlı'nın şehirleşme ilkeleri etrafınızı sarmalıyor sanki. Evliya Çelebi'nin Bursa 'Ruhaniyetli şehir' ibaresini neden kullandığını o zaman daha iyi anlıyorsunuz. Çınar ve ıhlamur ağaçlarının serinliğinde, nefis bir atmosferde çayınızı ve kahvenizi yudumlayabileceğiniz bir avluya sahip ve bu özellikleriyle de Bursa'da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda.

TARİHİ DOKUSU VE UHREVİ HAVASIYLA SİZİ KUCAKLIYOR

Bursa, 13. yüzyıldan itibaren Doğu ve Batı arasındaki ticaretin orta noktası haline gelmiş, Anadolu'nun önemli ticaret yolları üzerinde yer almış bir şehir. Bursa Hanlar bölgesinde yer alan Koza Han, Fidan Han, Eski-Yeni Han ve Pirinç Han ile birlikte zamanın en çok işleyen ticari yapılarındandır. Şehrin gelişen ticaret yüzünün en güzel örneği Koza Han, 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine kaynak sağlamak için vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış. Koza Han hem ziyaret hem ticaret hem de dinlenmek için Bursa'nın vazgeçilmezi. 1958'de yaşanan ve çarşının tamamına yakınını tahrip eden Kapalı Çarşı yangınında Koza Han da kısmen yanarak zarar gördü. 1950'lere doğru büyük ölçüde restorasyon geçiren hanın gözleri modern ticarethane merkezlerine dönüşmüş. Dış duvar örgüsünde tuğla ve kesme taştan karma tekniğin kullanıldığı yapıda, günümüzde hediyelik eşya ve ipek kumaşlarının satıldığı mağaza olarak kullanılan toplam 95 oda bulunuyor.

ÜSTÜ MESCİT ALTI ŞADIRVAN

Sultan 2. Beyazıt Han tarafından 1491 yılında İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olarak yaptırılan ve İstanbul'daki eserlere gelir sağlaması düşünülen Koza Han'da ibadet etmek için altı şadırvanlı havuz, üstü ise mescit olarak yaptırılan taş mescit bulunmakta. Tamamen taştan inşa edilen, kurşun kaplı bir kubbeyle örtülü, çevresinde 8 penceresi olan mescit, 1946 yılında hayırsever iş adamlarının yardımıyla Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından genel bir bakımdan geçirildi. Koza Han mescidi, daha sonraki yıllarda periyodik olarak bakıma alınsa da günümüze kadar dimdik ayakta kalmayı başardı.

KRALİÇE II.ELİZABETH HAYRAN KALDI

Yerli ve yabancı turistlerin Bursa'da en uğrak mekanı olan Koza Han, 2008 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Prens Philip'i ağırladı. Bursa ziyareti kapsamında Koza Han'ı gezen II.Elizabeth, ipek şal ve eşarp satın alırken Koza Han'a hayran kaldı. Ecdadımızın bizlere bırakmış olduğu bu şaheser, devlet büyükleri ve yerli ve yabancı herkes tarafından biliniyor, tanınıyor. Kozahan'ın dünyada bir eşinin daha olmadığını buraya gelen herkes biliyor. Bu tarihi han, İngiltere Kraliçesi de dahil olmak üzere dünyaca tanınmış birçok ziyaretçiyi ağırlayıp, gönüllerini hoş edip misafir etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.