Hava Durumu

'27' Fırtınası

Rüyalar ülkesi ABD'in Los Angeles'ın da bir birlerini bulan Okan Şarlı (Bas gitar - Vokal), Murat Arıkan (Gitar) ve Guatemalalı Saddler Samayoa "27" i oluşturarak yaptıkları müzikle Türkiye'de de büyük 'ses' getirdiler.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'27' Fırtınası

Furkan KAHRAMAN

"Muhtemel Aşk"ı dillere dolayan, şimdilerde yeni klip şarkıları "Sokak Lambası" ile gündemde kalmayı başarıyor bu önemli grup. "Etnik rock müziği" yaptıklarını söyleyen 27' inin bas gitarcısı ve vokali Okan Şarlı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik...

Okuyucularımız için önce kısaca sizi sizden dinleye bilir miyiz?

(Gülerek) Tabii ki de. Grup 27'nin kurucusuyum ben, ismim Okan. İzmit/Gölcük doğumluyum normalde ama yaklaşık 14 senedir Amerika'da ikamet ediyordum. Grubumuzun oradaki çalışmalarını bir şekilde Türkiye'ye kaydırdık şimdilik. Burada da konserlerimize devam ediyoruz yani. Grupta bas gitar çalıyorum ve şarkı söylüyorum aynı zamanda. Grubumuz üç kişiden oluşuyor.

Bir çok şarkınız var ama en bilindik şarkınız Muhtemel Aşk'la önemli bir çıkış yaptınız?

Muhtemel Aşk'la güzel bir çıkış yakaladık. Yaklaşık 10 ay oldu Muhtemel Aşk çıkalı. Onun getirmiş olduğu güzel bir seyirci kitlesi yakaladık. O yüzden konserlere, Türkiye'nin her yerine gitmeye çalışıyoruz şu an.

Kısaca, Muhtemel Aşk nasıl doğdu?

Muhtemel Aşk'ın doğuşu aslında sadece tek bir şeye bağlı değil. Amerika'ya gittiğimden sonra başlayan o serüven, o macerayla beraber şarkının sözleri olsun, gidişatı olsun, gitarcı arkadaşımız Murat'ın gitar nağmeleri olsun hepsi böyle bir sentez şekliyle bir araya geldi. Gripin Grubu'nun da aynı zamanda düzenlemeleriyle yardımları oldu. Yani zaman içerisinde bu şarkı bugünkü halini aldı diyebilirim. Çünkü Birol Namoğlu'nun da düet olayı vardı şarkıda. Biz bu şarkıyı yaklaşık 5-6 yıldır Los Angeles'ta, çalıyorduk zaten. İnsanlar bu şarkıyı biliyorlardı. Konserlerimizde söylüyoruz bu şarkıyı. Bu şarkı, bizim Los Angeles'ta ilk yazdığımız Türkçe şarkılardan bir tanesi. Muhtemel Aşk'ın öyle bir özeliği var yani. Hayatın içinden kopan bir şarkı diyebilirim size.

Amerika'da da çaldık bu şarkıyı, bizi bilenler biliyor diyorsunuz. Amerika'yla Türkiye'deki sizin müzik tarzınızdaki uyum nasıl?

Amerika'da bizim gibi müzik yapan müzik grubu pek yok aslında. Çünkü biz Los Angeles'ta aynı zamanda Türkçe müzik yapıyoruz ama İngilizce şarkılarımız da var orijinal. Ve bizi genellikle dinleyen kesim Türkler olsa da yabancı insanlar da geliyor dinlemeye. Her ülkeden insanlar geliyor aslında. Bizim yaptığımız müzik orada etnik olarak geçiyor. Öteki gruplara nazaran aynı tarzda bir müziğimiz yok. Ki davul, bas ve gitardan oluşuyor mesela esasımız. Ama bizim kullandığımız nağmeler olsun, Türk ezgileri olsun yabancı şarkılarımızda da var. Orada da farklı bir atmosfer yaratıyor. Bu gerçekten güzel karşılanıyor şu ana kadarki konserlerimizde, güzel tepkiler alıyoruz zaten.

Amerika'da Türk müziğine bakış nasıl?

Türk müziği, Amerikalıların çok bildiği bir kültür değil açıkçası. Ama biz parçalarımızda Türk ezgilerini, Türk melodilerini, çocukluğumuzda duyduğumuzdan ziyade daha 'modern' diyebileceğimiz bir yapıyla amfilerle, gitar tonlarıyla, mikrofonda şarkıyı söyleyiş biçimiyle daha orijinal bir sound oluşturduk. Hepsi böyle bir araya gelince de güzel bir 'harman' oldu. Bu durum Amerika'nın müziği için de ilginç oluyor aynı zamanda.

Grubun adı neden 27?

Hepimizin kendine göre özel sebepleri var ama öncelikle şunu söyleyebilirim grup 2007 yılında kuruldu. Her şeyden öte, 27 yaşında hayatını kaybeden dünyaca ünlü isimler var. Mesela The Doors grubunun solisti Jim Morrison, Nirvana'dan Kurt Cobain var. Bunlar Türkiye'de çok sevilen gruplardı ve birkaç yıl önce de Amy Winehouse'u 27 yaşında kaybettik. Yani bu insanların bir şekilde yapmış oldukları müzik felsefeleri, müzik tarzları bizim de 27 adını koymamıza sebep oldu diyebilirim size. 27'nin kendine göre bir laneti değil de bir gizemi olduğu falan söyleniyor. Ama biz bir şeylerin bittiği yerde yeni başlangıçların olduğunu düşünüyoruz. 27' i o yüzden güzel, yeni bir başlangıç olarak gördük. '27' onlardan geliyor.

Muhtemel Aşk'ın dışında, hangi çalışmalarla buluşacaksınız dinleyenlerinizle?

Muhtemel Aşk'tan sonra tabii ki baraj seviyesi biraz yükseklere çıktı. Ve o'nu yani biz bu kadarını tahmin etmesek de Muhtemel Aşk'ı geçecek kadar güzel şarkılarımız da var. Ki şarkı seçiminde biraz zorlanıyoruz. Bazen mesela ikinci şarkı olarak Sokak Lambası'nı çıkarttık, Sokak Lambası'nın gidişatı şu ana kadar gerçekten güzel. Muhtemel Aşk'ın izlenme sayısı Youtube'da 44-45 milyona ulaştı. Ama Sokak Lambası'da yayınlanalı üç-dört ay olmasına rağmen 5 milyondan yukarı doğru hızla çıkış yapmaya başladı. Ve daha gelecek olan şarkılarımız da var. Onlar şu anlık sürpriz olarak kalsın. Yeni yazdığımız şarkılar var, daha önceki olan şarkılar var, konserlerde söylediğimiz kendi şarkılarımız var. Bunların en iyisini seçip bir şekilde Muhtemel Aşk'ı aratmayacak hatta ondan daha iyi olabilecek şarkıları sunmak istiyoruz. O da yakın bir zamanda gelecek yaklaşık 2-3 ay içerisinde. Onun hazırlıklarına devam ediyoruz.

Grup 27'nin hedefi nedir?

Grup 27'nin hedefi, insanlarla bir şekilde buluşup konser verebilmek. Müziğin güzelliğini bir şekilde onlara yansıtabilmek. Onun dışında sadece müzik yapan insanlarız. İnsanların duygularını düşüncelerini bir şekilde naçizane bir şekilde dile getirmeye çalışıyoruz. Müzik, bir ihtiyaçtır diye düşünüyorum ben. Hayatımızda yapmış olduğumuz şeylere bakacak olursak çalışma olsun iş olsun, güç olsun, bu yoğun temponun içinde sıkışıp kalan insanlara müziğimizi bir şekilde iletebilmek, insanlarla o bağlantı içinde bulunmak bizim, 27 grubunun hedefidir.

Grup 27 için daha gerçekleşmeyen bir hayaliniz var mı?

Güzel bir Türkiye turnesi yapmak istiyoruz. Bu yapılabilecek, mümkün olan bir şey. Hayalini kurduğumuz çok şey var. Böyle sorularda da karşılaştık işte. En son bir röportajımızda hayaliniz ne olurdu diye bir soru yöneltildi, cevabımız üzerinden 'Güneş Sistemi'nde konser vermek istiyorlar' gibi bir başlık çıkartıldı. Uzay tabi ki ilginç bir alan, çılgınlık açısından böyle bir şey güzel olabilirdi ama şimdilik hedeflerimiz arasında önce Türkiye turnesi, ondan sonra Avrupa turnesi ve ardından Amerika turnesi var.

Yani 'Ay' da bile söyleriz diyorsunuz?

(Gülüyor) Canlı yaınlanacaksa tabii ki...

Grubun kurulma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

2007 yılından önce de projelerimiz vardı. Daha sonra Amerika'da başka gruplarla çalıp, oradaki müzik kültürünü öğrenmeye çalıştık. 2007 yılında ise yeni bir başlangıç olarak '27' grubu kuruldu. 27 grubu aslında Alper Çakırhan ve bir arkadaşımla kurduğumuz bir gruptu. Daha sonra o arkadaşımız ayrıldıktan sonra şu anki gitarcımız Murat gruba dahil oldu. Daha sonra Los Angeles'ta eğitim gören davulcumuz Guatemala'lı Saddler Samayoa ile yollarımız kesişti. Gripin, Mor ve Ötesi ve Manga ile birlikte turneler yaptık. Türkiye'den bazı gruplar Los Angeles ya da Amerika'da turne yapmak istediklerinde irtibata geçip, hızlı bir şekilde onlarla koalisyon yapıp ortak turneler düzenledik. Amerika'daki müzik sürecimiz öyle geçti. Amerika'nın en büyük festivallerinden olan Burning Man Festivali'nde ödül aldık. Bunun dışında 'No Chemical Love' adında bir şarkımız var bizim. Grubumuz yurtdışında 27'nin İngilizcesi olan 'Twenty-seven' olarak biliniyor. Daha önce de söylediğim gibi yabancı dilde şarkılarımız var, yurtdışında o şarkılarımızla devam ediyoruz. Kayıtlarımızı genellikle kendimiz yapıyoruz. Gripin grubunun bize verdiği destekler sonrasında şu sıralar Türkiye'de adımızı duyurduk, burada yaşıyoruz ama Amerika'da projelerimiz devam ediyor. ABD'deki bir müzik festivalinde 'No Chemical Love' adlı şarkımız aday gösterildi. Şarkımızın ödül alamasa bile böyle bir festivalde aday gösterilmesi bizim için büyük bir başarıydı. Bunun yanı sıra Whiskey A Go-Go gibi dünyaca ünlü mekanlarda, Hard Rock kafelerde dünyaca ünlü grupların çaldığı yerlerde sahneye çıktık. Bunların bizim için önemi çok büyük çünkü bizim gibi Türkçe müzik yapan ve aynı zamanda İngilizce'yi Türkçe müzik gibi yapan bir gruba daha rastlamadık.

Son olarak Altın Kelebek'le de ilgili bir adaylığınız var. Altın Kelebek ödülleri Türkiye için önemlidir. Bu konudaki görüşleriniz neler?

Altın Kelebek ödüllerine aday gösterildiğimizi internetten öğrendim. Bu organizasyonda Yılın En İyi Grubu ve Muhtemel Aşk şarkımız ile Yılın En İyi Şarkısı'na aday gösterildik. Bu bizim için şaşırtıcı oldu çünkü o kategoride yer almak da bizim için güzel bir onur ve gurur. Sonuçlarını merakla ve heyecanla bekliyoruz. Tabi ki kazanmak istiyoruz, gönlümüzden geçen ödüllerden en az birini almak. Alacağımız sonuçları grubumuz adına güzel bir başarı hikayesi olacağını düşünüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.