Hava Durumu

2020'de asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaş, asgari ücret zammını merak ediyor.2020 asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında yapılacak.Geçtiğimiz yıl 1603 TL olan asgari ücret, yüzde 25'lik zam ile 2020 TL olmuştu.Peki 2020'de asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2020 asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? İşte tüm detaylar

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2019 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2019 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
2020'de asgari ücret zammı ne kadar olacak?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesine göre bir iş yerinde çalışan işçinin haftalık çalışma süresi, en fazla 45 saat olarak belirlenmiştir. İşçilerin almış oldukları maaş ise "asıl ücret" ya da "çıplak ücret" dediğimiz sadece çalışma karşılığı alınan ücrettir ve en fazla 45 saatlik çalışmayı kapsamaktadır. Yasaya göre 45 saati aşan çalışmalar, "fazla çalışma" olmaktadır. Gerçekleşen bu fazladan çalışmalar için de, çalışana ayrıca bir ücret hesaplanıp ödenmelidir.

Ödenecek olan bu fazla ücret "Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir." şeklinde belirlenmiştir.

Fazla çalışmada çalışılan her fazladan saat için ücret %50 zamlı ödendiğine göre bir hafta 50 saat çalışmış olan işçinin fazla çalışma ücretini hesaplamak için önce kişinin saatlik ücretini ne kadar olduğunu bilmemiz gerekir. Kişinin aylık asgari ücretle çalıştığını düşünürsek, bu tutarı saatlik tutarını bulmak için 1 aylık çalışmanın saatlik değerini ifade eden 225 saate bölmemiz gerekir.

Daha sonra fazla çalışma için ücretin %50 zamlı halini bilmemiz gerekir. Bunun içinde çıkan rakamı 1,5 ile çarpıyoruz.

Kaç saat fazla çalıştığını bulmak için de çalışılan toplam saatin içinden 45 saati çıkarıyoruz. Daha sonra da %50 zamlı alacağı birim saat ücreti ile fazla çalışılan saatle çarpıyoruz. Böylece kişinin ne kadar mesai alacağını bulmuş oluyoruz.

.ASGARİ ÜCRET 2018 YILINDA 2020 TL OLDU

Geçtiğimiz yıl 31 Mart belediye seçimleri sürecinde asgari ücret görüşmeleri yapılmıştı. Aralık ayının ilk günlerinde başlayan ve son haftasında sona eren asgari ücret tespit komisyonu toplantısında 1603 TL olan asgari ücret, yüzde 25 'lik bir zamla 2020 TL oldu.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNDA KİMLER VAR?

Her yıl Aralık ayında toplanan asgari ücret tespit komisyonunda masada hükümet kesimini temsil eden Çalışma Bakanlığı, işveren kesimini temsil eden TİSK, işçi kesimini ise Türk iş ile DİSK olacak.

ÖNCE SENDİKALARIN TEKLİFİ GELECEK

Asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri öncesi sendikalar, masaya sunacaklarını teklifi açıklayacak. Sendikaların teklifini sunması ın ardından kamu ve işveren kesimini temsil eden hükümet ile TİSK tekliflerini sunacak.

TEKLİFLER GELDİKTEN SONRA..

Asgari ücret tespit komisyonu, işçi ve işveren kesiminin tekliflerinin ardından görüşmelere başlayacak yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağı tartışılacak.

MEMURLARA 4+4 ZAM GELDİ

Kamu personellerinin 2020 yılı zam oranları belli oldu. Yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara 2020 yılı için 4+4 2021 yılı için ise 3+3 zam kararı alındı.

ASGARİ ÜCRETLİYİ NE KADAR ZAM BEKLİYOR?

Kamu işçileri ile memurların toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranlarının düşük olması asgari ücretliye de az zam çıkacağı şeklinde yorumlanıyor.

2020 olan asgari ücretin 2020 yılında 2200-2250 TL civarında olacağı tahmin ediliyor.

.

.

.

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.