Hava Durumu

20 milyar dolarlık yatırım anlaşması

Pakistan'a iki günlük resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı İmran Han'ın katılımıyla imza töreni düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2019 00:35
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2019 00:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
20 milyar dolarlık yatırım anlaşması

Törende konuşan Prens Muhammed bin Selman, veliaht prens olduğu 2017  yılından bu yana ilk resmi ziyaretini Pakistan'a yaptığını belirterek, buraya  yapılacak Suudi yatırımlarının, iki ülke için de önemli olduğuna değindi.

İki ülkenin turizm konusunda da yatırım anlaşmaları yapacağını  kaydeden Prens Selman, 2030 sonrası turist sayısını karşılıklı 50 milyona  çıkarmak istediklerini söyledi.

Han ise turizm ve petrokimya alanında daha fazla iş birliğine açık  olduklarını vurgulayarak, Pakistanlı hacıların Suudi Arabistan yolculukları ve  vize işlemlerinin kolaylaştırılmasını, Suudi hapishanelerinde bulunan 3 bini  aşkın Pakistan vatandaşının serbest bırakılmasını talep etti.

Konuşmaların ardından düzenlenen törende petrokimya, madencilik,  rafineri, enerji üretimi, yenilenebilir enerji projeleri, hizmet sektörü ile  gençlik ve spor alanlarında 20 milyar dolarlık mutabakat zaptı ve anlaşmalar  imzalandı.

İmzalar, Pakistan Maliye Bakanı Asad Ömer, Enerji Bakanı Ömer Eyüp  Han, Ticaret, Tekstil, Sanayi, Üretim ve Yatırım Bakanı Abdul Razak Davud ve  Petrol Bakanı Gulam Sarvar Han ve ilgili bürokratlar tarafından atıldı.

Ömer, gün içerisinde Suudi enerji şirketi ACWA Power Yönetim Kurulu  Başkanı Muhammed Abunayyan ve şirket yetkilileriyle de bir araya geldi. Maliye  Bakanlığından yapılan açıklamada, Abunayyan, Pakistan'a 4 milyar dolarlık yatırım  yapma isteklerini dile getirdi.

İki ülke arasında 2018 sonunda ticaret ve ekonomik destek anlaşmaları  imzalanmıştı. Suudi Arabistan Pakistan'a 3 milyar dolarlık borç ile ödemesi  ertelenmiş ve taksitlendirilmiş 3 milyar dolarlık petrol satışı sözü vermişti.

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projesine de katılan Suudi Arabistan,  projenin son noktası olan Gvadar Limanı'nda 10 milyar dolarlık petrol rafinerisi  yapmak için anlaşma imzalamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.