Hava Durumu

Toper: ' Milletimiz bizi iktidar yaptı '

Yargı bağımsızlığını değerlendiren Avukat Serkan Toper, sivil bir anayasanın şart olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2015 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2015 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Toper: ' Milletimiz bizi iktidar yaptı '

Avukat Serkan Toper, yargı bağımsızlığından, yeni anayasa tartışmalarına kadar gündemde sıkça yer alan konuları değerlendirdi. Avukatlık mesleğinin kriterlerini de ele alan Toper, kadına yönelik şiddet konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Toper, Türkiye'de uzun zamandır yeni anayasanın tartışıldığına dikkat çekerek, "Ama siyasi konjonktür bunu sahaya yansıtmaya müsait değildi. Seçim oldu, milletimiz yüzde 50'ye yakın bir oyla Adalet ve Kalkınma Partisi'ni iktidar yaptı. Anayasa elbette yapılmalı. Toplumun bu konuda mutabakatı var. Darbe Anayasası'nın değişmesi, sivil, toplumu uzlaştırıcı, kucaklayıcı bir Anayasa'nın varlığı şart. Darbe Anayasası'nda birçok madde değişti. Fakat bu bölük pörçük, toplumun ihtiyacını karşılamayacak derecede oldu. Bu Anayasa yapılırken, toplumun değişik kısımları nasıl biraraya getirilebilecek. Bizim şahsi kanaatimiz, uzlaşmacı bir Anayasa yapılmalı, ilk 4 maddeye dokunulmamalı. Üniter yapıya dokunulmamalı ve parlamenter düzen korunmalıdır. Bu şartlar içinde basın, yargı, ifade özgürlüğü, hak ve özgürlükler konusunda daha özgürlükçü, devletle birey ilişkilerinde birey lehine yorumlanacak bir Anayasa'ya ihtiyaç var" diye konuştu.
Başkanlık sisteminin Türkiye için uygun olamayacağını ifade eden Av. Serkan Toper, "Koalisyon hükümetleri 70'lerde 90'larda yaşanananlar, 7 Haziran sonrası yaşadıklarımızda yönetimde istikrarın formülü olarak başkanlık sisteminden bahsedildi. Başkanlık sistemi Türkiye'nin mevcut durumunda Suriye ve Irak'ta yaşananlar göz önüne alındığında üniter yapıyı bir tehdit haline getirir mi? Başkanlık sistemindeki bölgesel yönetimler Ege'de farklı Güneydoğu'da farklı algılanabilir mi? Dolayısıyla parlamenter sistem sağlıklı bir sistemdir. Bunda ısrar edilmesi, erklerin birbirleriyle uyumunun sağlanması ve siyasetçilerimizin uzlaşmacı, hoşgörülü bir üslup kullanmaları halinde de ülkemiz için hayırlı olacağına inanıyorum. Bu süreçte başkanlık sisteminin gündeme getirilmesi elbette ki doğrudur, tartışılabilir. Ama bizim şahsi fikrimiz bunun uygun olmadığı noktasında" dedi.

"YARGI BAĞIMSIZLIĞI BİR ÜTOPYA"
Yargı bağımsızlığının yıllardır tartışıldığını ancak bunun görünürde mümkün olmadığını ifade eden Toper, "Hukuk fakültesindeydik yargı bağımsız mı değil mi tartışmaları vardı. Meslekte 15'inci yıla geldik hala var. Yargı bağımsızlığı bir ütopya. Yargı bağımsız olduğunda yargıyı kimin denetleyeceği konusu bahane edilmek suretiyle kuvvetler ayrılığı içinde önemli bir erk olan yargı bugün bu siyasal iktidara, yarın başka bir siyasal iktidara bağımlı olarak varlığını sürdürmek durumunda. Bu da bir hukuk devleti özlemimizin önündeki en büyük engel. Yargının bağımsız olabilmesi için Adalet Bakanlığı'nın HSYK'nın doğal bir üyesi olmaması, yargıçların kendi yönetimlerini kendilerinin oluşturması, her şeyden önemlisi de yargının nasıl denetleneceğini de somut şekilde ortaya konulması gerekir. Bunlar oluşmadıkça da yargı bağımsızlığından bahsetmek mümkün değildir" şeklinde konuştu

"MEDYA BAĞIMSIZ OLMAK İSTİYOR MU?"
Objektif haberveren bir basın kuruluşunun olmadığını dile getiren Av. Serkan Toper, basın özgürlüğüne değindi.
"Medya bağımsız olmak istiyor mu önce bunun cevabını vermek lazım" diyen Serkan Toper, "Medya bağımsız olmak istiyorsa patronları iş dünyasından çekilecekler, devletle iş yapmayacaklar. Sizler devletle iş yaparken bağımsızlık iddiasında bulunamazsınız. Bağımsız yargı, bağımsız medya talep edilmekle ulaşılabilecek amaçlar değil. Bir medya patronu sadece inandığını, objektif haber sunma amacını güdebilmesi için siyasi iktidarla, devletle işi olmaması gerekir. Bugün bağımsız medya derken, sadece iktidara bağlı medyadan bahsetmiyoruz. Televizyonu açıp baktığınızda doğru veobjektif olarak haber alabileceğiniz bir kanal yok. Bir kısım muhalefet, ya da diğer bir kısım iktidar aleyhine yayın yapıyor" diye konuştu.

"YASALAR TEK BAŞINA KADINI KORUMAYA YETMEZ"
Kadına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Serkan Toper, toplumun kadına olan bakışının değişmesi gerektiğini belirtti.
Serkan Toper, "Hukuk bu konuda üzerine düşeni yaptı. Kadına şiddeti ve ailenin korunması kanunuyla etkin şekilde uygulanıyor. Bugün başvuru yaptığınız takdirde 3-4 saat içinde kararlar çıkarılmakta, en yakın karakola bildirilmekte ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına da gerekli tedbirler alınmakta. Toplumun zihniyetinin değişmesi lazım. Yasalar tek başına kadını korumaya yetmez. Toplumun kadına bakışı, siyasal iktidarın kadına bakışı bunların tekrar dizayn edilmesi ve her şeyi hukuktan beklemenin mümkün olmaması gerekmekte. Hukuk koruyamaz. Kararı veriyor, ilgili karakola yolluyor. Karakolun yapabileceği şey sınırlı. Koruma talep ederseniz, sınırlı sürede size koruma verilir. İletişim araçlarıyla sizi rahatsız etmesini engelleyebilir. Ama ciddi bir tehlikeyi önleyebilecek potansiyeli yoktur. Uygulamaya da bunun yansıması mümkün değildir. Tehdide, aşağılanmaya maruz kalan kadın sayısı inanılmaz. Neredeyse ülkemizdeki polis sayısından dahi fazla. Dolayısıyla toplumun bununla ilgili bir seferberlik ilan edip, bir anlayış ve zihniyet değişimine gitmesi gerekir" dedi.
Av. Toper, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hukuk, yargı bunlar önemlibir erk. Toplumun uzlaşmaya, birlikte yaşama azmine, ortak keder, ortak sevinç duygusuna ihtiyacı var. Siyasilerimizin bu konuya dikkat etmesi, milleti birbirine düşman edecek söylemlerden kaçınması zorunluluk halini aldı. Yargının kendi fonksiyonunu sadece millet adına yerine getirmesi. Medyanın toplum adına habercilik kastının dışına çıkılmaması, Türkiye'nin normalleşmesi için olmazsa olmaz koşullar olarak görüyorum. Bu noktada herkese sorumluluk düşmekte."
Serkan Toper, iyi bir avukatın özelliklerini sıralayarak, mesleğe yeni başlayacak adaylara önerilerde bulundu.
Toper, "Öncelikle muhakeme gücü, olaylara farklı boyutlardan bakabilen, yüksek yaratıcılığı, çözüm yeteneğive ikna kabiliyeti olan kişilerin avukatlık mesleğinde başarılı olduklarını gözlemledik. Çok okumalı, çok araştırmalı, konulara ezber dışı değişik mantıklarla bakabilmeli ve detay görebilmeliler. Bu meslekte güçlü özgüven başarı için şarttır. Diğer meslek dallarına göre, bir avukat için sosyallik ve beşeri ilişkiler çok daha önemlidir...Bir de empati yeteneği mutlaka olmalı" şeklinde konuştu...
Müvekkillerinin ağırlıklı olarak İş ve Sanat dünyasından tanınmış kişiler olduğunu ifade eden Serkan Toper, "özel hukuk alanında, önemli kurum ve şirketlere danışmanlık hizmeti veriyorum. Ağırlığıyla telif hukukuyla alakalı çalışmalar yapıyorum.

"ÜLKENİN ÖNEMLİ MAGAZİN DAVALARINDA ORTADA OLMADIK"
Medyatik davalarda genellikle geri planda kalmayı tercih ettiğini ifade eden Serkan Toper, sanatçılarla çalışmanın kolay olduğunu söyledi.
Toper, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanatçılarla çalışmanın dışarıdan görüldüğü kadar zor olmadığını, daha uyumlu, rahat, çalışılabilir kişiler olduğunu aktarmak isterim. Sanatçılar kendilerine verilen ödevleri yaparlar. Kendilerini işi bilen kişilere teslim ederler. Sanatçıların medyatik davalarında biz hep geride kalmak isteriz. Çünkü bu işte dikkat edilecek konu sır saklama yükümlülüğüdür. Neyi medyayla paylaşacağımızı, neyi paylaşmayacağımızı çok iyi ayırt edebilmektir. Biz de yıllardır buna çok dikkat ettik. Ülkenin en önemli magazin davalarının avukatıydık, konu ortadaydı ama biz çoğu zaman ortada olmadık. Sır saklamak ve medyayla ilişkileri ayarlayabilmek önemli."

"MESLEK BİRLİKLERİ DENETLENEBİLİR OLMAKTAN UZAK"
Meslek birliklerinin fonksiyonlarını da değerlendiren Av. Serkan Toper, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meslek birlikleriyle ilgili hali hazırda bulunan davalarımız var. Bu konuyla ilgili de Kültür Bakanlığı'na bir rapor sunacağız. Meslek birlikleri maalesef fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Denetlenebilir değil, şeffaf değiller. Bu konuda Kültür Bakanlığı'nın da çıkardığı tüzüklerde bir engel var. Rekabete aykırı hükümler var. Yeni bir meslek birliği kurma imkanı yok denilebilecek kadar azaltılmış. Mevcut meslek birliğinin üye sayısının 3'te birini elde edemeden yeni bir meslek kuruluşu kurulamıyor. Bu da dolayısıyla rekabet kriterini ortadan kaldırıyor. Mevcut meslek birlikleri ise denetlenebilir olmaktan uzak."

"BİLİRKİŞİ RAPORLARI DAVA SÜRESİNİ UZATIYOR"
Adli yargı süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Toper, bilirkişi raporlarının oluşturduğu yoğunluğun süreci uzattığını söyledi.

Toper, "Hukuk muhakemeleri usulü kanunu değişti. Teoride, kağıt üzerine gayet başarılı gözüküyordu ama uygulamaya yansıması o şekilde olmadı. Aksine davalar eskiye göre daha uzamakta. Ön inceleme diye bir aşama var, delillerin toplanması, tahkikat aşamasına geçilmesi. Fakat maalesef ön inceleme aşamaları neredeyse eski duruşma sürelerinin tamamı kadar sürmekte. Bir türlü duruşma günleri gelmemekte. Bir mahkemelerin yoğunluğu var. Bir de bu kadar bilirkişinin içinde sürekli aynı bilirkişilere dosyanın verilmesi yüzünden bilirkişilerimizin yoğunluğu oluştu. Dolayısıyla dosyaların en büyük uzama sebebi bilirkişilerin raporlarını süresinde mahkemeye ibraz etmemeleri. Bu konuda çalışma yapılmadıkça da hızlı, etkin bir yargılama tamamen hayal olur" dedi.

Mesleğini severek yaptığını belirten Avukat Serkan Toper, "2006 yılında Marmara Hukuk'tan mezun oldum. O tarihten bu yana da serbest avukatlık yapıyorum. Değişik sivil toplum kuruluşları üyeliklerim mevcut. Avukatlık benim çocukluk hayalimdi. Birçok çocuğun da o dönemde hayaliydi. Bizim dönemimizde hukuk fakültelerine girmek daha da zordu. Büyük azim ve çalışma gerektiriyordu. Sosyal bölüm için varılabilecek en iyi nokta hukuk fakültesiydi. Biz de iyiye talip olduk ve kazandık. Mesleğiyle aşk yaşayan bir adamım. Bin defa hayata gelsem, bininde de herhalde avukatlık yapardım" dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.